Grønn te
Helse og velvære

Grønn te – En av verdens mest konsumerte drikkevarer

Te er den drikken som nesten drikkes like mye av som vann. Te har også vært en populær drikke i flere tusen år. I Europa ble vi først introdusert med teen på 1500-tallet. Den populære drikken har også vært en viktig vare som har hatt stor påvirkning som handelsvare, og den har blitt solgt, transportert og produsert i alle verdens land.

Både for japansk religion, britisk imperialisme og den amerikanske uavhengighetskrigen, har te hatt en stor påvirkningskraft. På daglig basis regnes det å bli konsumert omtrent 15 000 kopper med te hvert eneste sekund. Storbritannia er det landet som regnes å gjennomsnittlig konsumere mest te av alle verdens land.

Grønn te og dens helsefordeler

Grønn te har et naturlig høyt innhold av antioksidanter og mange andre stoffer som har en positiv virkning på helsen. Grønn te er har blitt en populær drikke over hele verden, en av grunnene til dette er trolig de mange helsefordelene som følger med den naturlige og friske drikken.

Grønn te for vekttap

Grønn te er ofte å finne på innholdslisten på ulike slankeprodukter. Flere studier har vist en sammenheng mellom inntak av grønn te og økt forbrenning. Dermed kan grønn te bidra til vektreduksjon. Katekin er et av hovednæringsstoffene i grønn te, og bidrar også til økt fettforbrenning.

Hår og hud

Grønn te blir ofte referert til som en «anti-aging» drikke.  Teen er også ofte å finne som ingrediens i flere produkter som skal gi jevn og ungdommelig hud, så vel som andre produkter for både hud og hår. Grønn te har et naturlig høyt innhold av antioksidanter, og disse beskytter kroppen mot naturlig oksidasjon og forhindrer nedbrytning. Når du blir eldre, bidrar oksidasjonsprosessen til at man mister sin naturlige glød i huden, og man vil gradvis se eldre ut.

Næringsstoffene i grønn te er derfor svært gunstige for både hud og hår. Grønn te kan også bidra til økt hårvekst, og kan gjøre håret både tykkere og lengre. I tillegg kan det også bidra til å gi håret glans. Hårtap er delvis forårsaket av testosteronet dihydrotestosteron (DHT). Det naturlige innholdet av Katekin i grønn te, kan bidra til å blokkere produksjonen av DHT og dermed virke forebyggende mot hårtap.

Ulike typer te

Man kan grovt dele te inn i fire ulike typer. Disse er grønn te, hvit te, svart te og oolong te. Felles for alle typene, er at de alle blir produsert ut fra samme plante; Camellia Sinensis. Til tross for dette, er det store forskjeller i både smak, farge og behandlingsprosess ut ifra hvilken type man drikker. Hvor lenge bladene fra planten tørkes etter innhøsting er også avgjørende for hvordan type man ender opp med.

Behandlingsprosessen

Som nevnt over, blir alle de fire hovedtypene av te, både grønn te, sort te, Oolong te og hvit te, produsert av bladene fra planten Camellia Sinensis. I avsnittene under vil behandlingsprosessen til de ulike typene bli beskrevet.

Grønn te

Av alle de forskjellige typene av te, er grønn te den teen som er minst oksidert. Når man produserer grønn te, blir bladene på planten tørket direkte etter de blir plukket. Etter dette blir bladene dampet. Dette er en svært enkel prosess med få steg som resulterer i at bladene beholder sin friske og naturlige grønne farge. Dette har også mye å si for den typiske friske smaken som kjennetegner grønn te. Denne enkle og naturlige prosessen gjør at grønn te har et naturlig høyt innhold av mange essensielle næringsstoffer, blant annet antioksidanter. Disse egenskapene bidrar til dens mange helsemessige fordeler. Klikk her for mer informasjon om grønn te.

Hvit te

Det som skiller seg ut når man skal produsere hvit te, er at teen ikke blir laget ut fra bladene av planten Camellia Sinensis, slik som hos de andre typene. Hvit te blir produsert ut fra skuddene på planten. Hvit te har ofte en mildere smak enn de andre typene, og anses som en lett og frisk drikke. Skuddene blir mindre behandlet sammenlignet med de andre typene, og de går kun gjennom en prosess der de blir plukket og tørket. Denne simple prosessen bidrar til at teen får en mild og subtil smak. Hvit te har også lavt innhold av koffein.

Sort te

Sort te blir laget ut fra bladene til Camellia Sinensis. Behandlingsprosessen til sort te foregår ved at bladene først blir høstet og deretter knust. Etter dette går bladene gjennom en gjæringsprosess. Det er i denne delen av behandlingsprosessen som gir sort te sin unike mørke farge. Den siste delen av behandlingsprosessen går ut på at bladene blir tørket en siste gang før de til slutt blir sortert ut. Sort te har et naturlig høyt innhold av koffein og har det høyeste innholdet med koffein sammenlignet med de andre typene. Sort te er kjent for sin sterke smak.

Oolong te

Oolong te beskrives ofte som en blanding mellom grønn og sort te. Produksjonsprosessen er nesten identisk som hos sort te, hvor det eneste som er forskjellig er kortere oksideringsprosess ved produksjon av Oolong te. Denne teen kjennetegnes ved å ha en dyp smak.