Landscaping
Blogg

Landscaping er både viktig og spennende

Mennesker som aldri har brydd seg om planter eller grønne gressplener, er allikevel opptatt av landscaping. Dette er et område som er så mye mer enn bare blomsterbed og epletrær. Det påvirker bybildet, trivsel, eiendomspriser og andre former for prisantydninger i samfunnet.

Riktig og god landscaping kan avgjøre populariteten til hoteller og restauranter. Det kan være avgjørende for effektiviteten til for eksempel en flyplass eller påvirke studentlivet på et universitet. Det er jo ikke til å komme vekk i fra at jo mer man gjør ut av hagen eller terrassen en har, jo større er sannsynligheten for at en bruker plassen.

Privat landscaping

De fleste som har litt uteareal, driver med landscaping enten de vet det eller ikke. Landscaping har jo med hvordan det ser ut ute, og hva man plasserer av møblement og planter. Altså kort og greit hva en gjør med den plassen man disponerer utendørs. Noen gjør ingen ting og lar dessverre området forfalle. I så fall er det kanskje manglende landscaping? Hva slags uteområder er det vi snakker om som vi eier eller leier privat?

  • Enebolig
  • Rekkehus
  • Hytte
  • Ferieeiendom
  • Naust

Enkelte er også så heldige at de har leiligheter med store terrasser. Slike utearealer egner seg også veldig godt til planlagt landscaping. Det er egentlig nok å ha en ide av hva en ønsker å bruke plassen til, sammen med en dose fantasi.

Leilighetsblokker og borettslag

Mange bor i slike såkalte «leilighetsbyer», hvor det er plassert mange blokker med leiligheter innenfor små områder. Områdene utenfor og mellom blokkene kalles da fellesarealer. Er man flink med å designe god landscaping i disse fellesarealene, så øker dette både trivselen for beboerne og ofte prisen på leilighetene.

Offentlige bygninger og offentlig områder

Hvor trist er det ikke med grå murblokker og asfaltveier uten grønne innslag. Selv den trangeste og største byen trenger små lunger innimellom med grøntområder og parker. Det gir liv til ellers triste bydeler, og gjør det bedre for både de som bor i området og arbeider der. Når by-planering gjøres, så planlegges bygninger, parkeringsområder og landscaping. Disse tre tingene må fungere sammen og er nesten en forutsetning for det moderne bybildet.

Landscaping forbedrer skolemiljøet

Hvis man spør en gruppe mennesker hva som må til for å få til en bra skole, så kan svarene ofte være konsentrert om det som foregår innendørs. Man tenker på engasjerte lærere, ikke overfylte klasserom og nye oppdaterte bøker og skolemateriell.

Landscaping på lekeplass

Det som foregår utenfor klasserommene i friminuttene har også en stor påvirkning på elevene. Dette gjelder elever i alle aldre. Ved å bruke landscaping av uteområdene på skoleplassene, vil man skape områder som elevene kan ferdes og trives utenfor klasserommet.

Det høres enkelt ut, men det går mer inn i landscaping enn bare å sette opp en lekeplass og en fotballbane. En må kartlegge behovet og finne beste løsning av det gitte arealet. I løpet av en kartlegging så kan for eksempel disse punktene komme:

  • Deling av området slik at det skilles og tilpasses de yngste elevene fra de eldre.
  • Godt synlige oppholdsplasser med tak som skjermer fra vær og vind.
  • Grønsområdet hvor elever kan sitte og samles.
  • Oversiktlig for lærere å holde øye med elevene.

Hvordan planlegge uteområdet ved en feriebolig?

Hvordan skal man planlegge landscaping rundt et feriehus? Nå er det ikke alle er så heldig å ha dette dilemmaet, men for de dette gjelder så er det mange ting som en burde tenke på. Stadig flere nordmenn går til anskaffelse av ferieboliger i varmere strøk, og spesielt i land som Spania.

Det vil naturlig nok være fristende å pryde uteplassene med eksotiske palmer og kaktuser som en ikke kan ha hjemme i Norge. Istedenfor å la seg rive med av alt som er spennende, så burde man tenke landscaping her også.

uteområdet ved en feriebolig

Hvor stor plass har man til rådighet? Hvor kommer solen opp og hvor går den ned? Hvis en skal ha eller kanskje allerede har basseng, så må man tenke på at man ikke planter i området hvor en ønsker å ha plass til blant annet solsenger med mer.

Landscaping og vedlikehold

Det meste krever en eller annen form for vedlikehold. Noe mer enn andre. Dette er noe en burde tenke over uansett om det er i hagen hjemme i Norge, eller i feriehuset i Spania. Snakker en her om et feriehus i et annet land, så må man tenke over hvor ofte man kommer til å være der. Planter, busker og trær må klippes, sprayes og vannes. Hvis man ønsker å ha dette i hagen, så må man nesten ha noen til å ta seg av slikt når en ikke er der selv.

Et palmetre må for eksempel trimmes og sprayes rundt fire ganger hvert eneste år. Hjemme i våre norske hager så har mange blomster, hekker og frukttrær i tillegg til plener. Alt dette må tas hånd om og vedlikeholdes. De fleste gjør dette selv. Hvis man ikke ønsker mye hagestell så burde man legge dette i mente når man planlegger landscaping.

Gode penger i pene utemiljøer

Ved salg av eiendom, vil det alltid lønne seg å ordne opp i utearealene. Det trenger ikke nødvendigvis være flott og parkmessig, men det burde være pent og ryddig. En pent beplantet hage med kortklippet plen og rette hekker, vil øke interessen for hele eiendommen.

Eiendomsmegleren vil skrive ord som «parkmessig» og «idylliske utearealer som er flotte til å tilbringe sene sommerkvelder i». potensielle kjøpere ser ikke nødvendigvis arbeidet som medfølger en slik hage, men forestiller seg selv og familien kose seg i en ferdig og klar sommerperle.

Finner man derimot en eiendom som ligger for salg med rotete og uferdige utearealer, så er det ofte vanskelig å se bort i fra dette og kun fokusere på huset. Prissettingen blir automatisk lavere, og eventuelle kjøpere kan velge bort visning på bakgrunn av slike bilder.

Alle tiltrekkes av pene utemiljøer

pene utemiljøer

Man kan ta to helt like hoteller med like store svømmebasseng og sammenligne hvor ettertraktet de er med og uten landscaping. Hvis det ene får anlagt noen grøntarealer, et par palmetrær og beplantning av fargerike eksotiske blomster, så vil dette tiltrekke seg mange flere gjester enn det andre hotellet. Mest sannsynlig så må det andre hotellet senke prisene på overnatting betraktelig for å klare å konkurrere med det andre hotellet.

En kan jo ganske enkelt se for seg at disse to like, men ulike hotellene dukket opp under feriesøket. Uten unntak så vill nok alle valgt det med landscaping. Mange ville nok ha valgt å heller fortsette søket på andre hoteller, enn å velge det uten noe landscaping.

En kan sende signaler med landscaping

Landscaping er nemlig utrolig viktig for de som driver innen hotell, restaurant og reiseliv. Det er ikke uten grunn at jo dyrere et hotell er, jo flottere er området designet utenfor inngangsområdet. Hotellet skal på denne måten vise gjestene at det er en grunn til at man har betalt så mye for å få gleden av å få bo akkurat her.

Som gjest så får man en følelse av eksklusivitet når man entrer resepsjonen. Selvfølgelig så må jo innsiden også stå i forhold til utsiden, men førsteinntrykket er ekstremt viktig. Landscaping skal gi mening, være pent og oppfylle de ønskede behovene.

Kilde: https://ability.no/hva-vi-gjor/landscaping/