Blogg, Privatøkonomi

Hva vi må passe på når vi tar opp forbrukslån

Det er mange situasjoner hvor det er praktisk med et forbrukslån. For eksempel når vi skal pusse opp stua. I et slikt tilfelle er det ikke alltid praktisk å ta opp lån med sikkerhet da selve oppussingen ikke har en verdi i seg selv. Men når vi bestemmer oss for å benytte forbrukslån, bør vi tenke gjennom situasjonen slik at vi bruker dette som et praktisk hjelpemiddel.

Forbrukslån

Ikke lån over evne

Ikke lån over evne! Dette er det viktigste rådet. Det er flere nye tilbydere på markedet, og disse må ofte strekke litt på utlånskravene for å komme inn på markedet. Det betyr at det kan være ganske lett å få et forbrukslån. Vær derfor nøye med å ikke bli fristet til å ta opp høyere lån enn du kan håndtere. Er man ikke forsiktig og vurderer nøye hva slags lån man tar opp, kan man plutselig sitte i en situasjon hvor man har lånt mer enn man er i stand til å betale. Hvis du vurderer å ta opp et lån uten sikkerhet, så vil jeg anbefale deg sterkt å se hva de faktiske kostandene blir ved å bruke en lånekalkulator på nett. Det er ingen andre enn deg selv som kan passe på at du låner innenfor dine rammer og er i stand til å betale lånet.

Vurder lån med sikkerhet

Forbrukslån er praktisk for det det er beregnet til. Men det er ikke løsningen for alt. Vurder lån med sikkerhet. Om du anledning til å få sikkerhet i hus, bil eller båt, kan dette være et lån med bedre betingelser enn et forbrukslån. Banker er alltid mer glad i lån med sikkerhet i et eller annet. På den måten tar de minimal risiko med pengene de investerer. Derfor gir de også gode betingelser. Ender man opp i en situasjon hvor man har tatt opp flere forbrukslån og har brukt opp flere kredittkort, så kan det bli vanskelig å få et lån i en bank når tiden kommer for at man ønsker å kjøpe seg et hus eller en hytte. Derfor er det viktig å først vurdere om man egentlig ønsker et lån med sikkerhet i bolig eller i bil. I så fall ønsker vi ikke et forbrukslån for dette.

Lån i bank

Usikrede lån i forhold til sikrede

Hvorfor vurderer vi så usikrede lån i forhold til sikrede? Kan vi få et sikret lån, er det absolutt en fordel. Men i mange tilfeller er ikke dette mulig. Om du skal ut på bruktmarkedet og kjøpe deg en brukt motorsykkel, så er ikke det nødvendigvis noe du kan få sikkerhet i. Da er det mer naturlig å ta opp et forbrukslån uten sikkerhet. Et forbrukslån vil ha en høyere rentesats enn et lån uten sikkerhet. Sikrede lån koster ofte vesentlig mindre da dette er lån banken kan inngå uten større risiko. Om du ikke betaler gjelden din, kan de alltids ta eierskap i det sikrede objektet i stedet. Selv om de selger et hus i et dårlig marked, har de ofte sikret seg og kun gitt sikkerhet i en del av huset slik at de får igjen pengene uansett om det selges for en brøkdel av hva det kostet.

Hva er et usikret lån?

Hva er et usikret lån? Et lån med sikkerhet tinglyses mot et hus, en hytte, en bil eller annet. På denne måten kan banken overta eierskapet ev det sikrede objektet og selge det for å få inn pengene du skylder. Dermed taper de minimalt med penger om du ikke kan betale lånet ditt. Usikrede lån, derimot, er kun det det er. Långiver har ikke noe annet enn pengekravet mot deg, men de vil bruke et hvert juridisk middel for å hente inn pengene du skylder om du ikke betaler. Dette er grunnen til at disse lånene koster mer. Det er større risiko for at noen ikke betaler, så du betaler i realiteten for de som ikke betaler.

Når vi tar opp et forbrukslån er det flere ting vi bør passe på. Vi må være sikre på at vi ikke låner mer enn vi har råd til, i tillegg til flere andre ting. Det kan være ganske enkelt å ta opp mer lån enn man kan betale for, og det er derfor ekstra viktig at man følger med litt selv.

Kilde: www.dinepenger.no