Privatøkonomi

Reiseforsikring gjennom kredittkort

Et kredittkort har mange fordeler. Det gir deg ekstra spillerom når økonomien din trenger det, det gir perioder med rentefri betalingsutsettelse, og det har ofte ingen årsavgift. Det derimot kanskje ikke så mange vet, er at de aller fleste kredittkort også tilbyr en reiseforsikring. Det kan dekke for eksempel reisegods, avbestilling, hjemtransport eller forsinkelser. De ulike kredittkortene vil tilby ulike vilkår, men forsikringen er også med på å gjøre din kortbruk tryggere når du er i utlandet.

Kredittkort og reiseforsikring

Når og hvor gjelder forsikringen?

En reiseforsikring hjelper deg med å dekke uforutsette hendelser og problemer når du er på reise. Hva som kvalifiserer som reise kan variere fra forsikring til forsikring, noen anser all ferdsel utenfor hjemme som reise, mens andre stiller litt andre krav. Noen kredittkort tilbyr reiseforsikring kun hvis en gitt prosentandel av reisen er betalt med kredittkortet, som oftest 50%. Dette gjelder deler av reisen som både transport og overnatting. Kredittkort kan også forsikre deg for en lengre reiseperiode enn enkelte reiseforsikringer, og forskjellene kan løpe fra 45 dager i en reiseforsikring til hele 90 dager med kredittkort. Forsikring av reise gjennom kredittkort dekker i stor grad det samme som individuelle reiseforsikringer og inkluderer tap eller forsinkelse av bagasje eller reisegods, avbestilling, sykdom på reise, ulykker eller dødsfall samt ansvarsforsikringen ved reise. Noen av disse er tilknyttet en egenandel. Hvis man er mest opptatt av avbestillingsforsikring er kredittkortene like gode som individuelle reiseforsikringer.

Unntak

Der de fleste reiseforsikringene er personlige, har mange kredittkort den fordelen at de dekker andre i tillegg til kortholder. Dette gjelder som regel ektefelle eller samboer, og hjemmeboende barn opptil 21 år, men kan også dekke medreisende hvis man tydelig kan vise at man reiser sammen. Man skal derimot være oppmerksom på at reiseforsikring gjennom kredittkort ikke dekker alle aldersgrupper, og at for eksempel personer over 75 år ofte ikke dekkes. I tillegg er det en del unntak blant helsetilstander og aktiviteter, så man skal sette seg inn i vilkårene for hva som dekkes og ikke, slik at man er sikker på at man kan reise trygt og bekymringsløst under hele oppholdet.

Fordeler og ulemper

En stor fordel med reiseforsikring gjennom kredittkort er at disse er gratis, gitt at du oppfyller kravene for at forsikringen skal tre i kraft. De har ingen avgift som helårsforsikringer, og man trenger ikke aktivt å foreta seg noe for at forsikringen skal gjelde. Så lenge man har betalt minst 50% av reisen med kredittkortet, vil forsikringen bli aktiv og gyldig. En utfordring kan være hvis man reiser på en ferie som ikke inneholder en flyvning. Det kan være vanskeligere å fremlegge bevis på at minst 50% av en biltur er betalt med kredittkort, men kan man vise til drivstoff, eventuelle ferger og overnatting er dekket med kortet er dette ikke noe problem. I tillegg kan utbetalte beløp være litt lavere enn med tradisjonell reiseforsikring. En annen ulempe er at forsikringen ikke dekker en del sportslige aktiviteter enkelte gjerne foretar seg når man er ute og reiser. På en annen side er det også et flertall av individuelle reiseforsikringer som heller ikke dekker slike aktiviteter, så skal man på en nokså alminnelig ferietur på en uke eller to så kan det være lønnsomt å velge å forsikre seg gjennom kredittkortet sitt. På denne måten sparer man både penger og papirarbeid, og kan man fokusere mer på å nyte ferien.